ΕΙΣΑΓΩΓΗ

          Η Αρχοντική είναι χωριό του  Μητροπολιτικού δήμου Ρεθύμνου, το οποίο πριν τις συγχωνεύσεις που επέφερε ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", ανήκε στο Δήμο Λαππαίων. Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παραδοσιακούς οικισμούς του νομού Ρεθύμνου χαρακτηρισμένος με προεδρικό διάταγμα. Ολόκληρος ο οικισμός αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ακτίνα προστασίας 1 χλμ. από τα ορατά όριά του. Ο οικισμός σώζει σε καλή κατάσταση πολλά κτήρια χαρακτηριστικά της Ενετοκρατίας, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία, πλήθος από χαρακτηριστικές σκάλες, ελικοειδείς δρόμους, λοτζέτες κλπ. Απέχει από το Ρέθυμνο 25 χιλιόμετρα στο δρόμο προς Αργυρούπολη μετά την Επισκοπή. Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων  έχοντας πανοραμική θέα τόσο στην θάλασσα όσο και στις οροσειρές του Αποκόρωνα ενώ στα δυτικά του βρίσκεται ο ποταμός Μουσέλας, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.     

          Η Αρχοντική έχει μακραίωνη ιστορία. Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Αρκούδαινα μέχρι το 1926. Σύμφωνα με τον ερευνητή Σπανάκη , το όνομα ίσως να ήταν ανάλογο του χωριού Αρκουδιώτισσα της επαρχίας Κυδωνίας. Αν ισχύει αυτό, τότε το όνομα πιθανότατα προήλθε από τη μεταφορά της λατρείας της Αρκουδοθεάς Αρτέμιδος από τον Εύξεινο Πόντο στην Ελλάδα από τους Πελασγούς, και από την Αρκαδία στην δυτική Κρήτη από τους Κύδωνες. 

          Κατά άλλους, ντόπια αρχόντισσα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας βοηθώντας τους επαναστάτες Έλληνες, συνελήφθη από τους Τούρκους που την έβαλαν σε έναν οντά στρωμένο με τροφή για τα μοσχάρια και την διέταξαν να χορέψει. Η αρχόντισσα γλιστρούσε πάνω στην τροφή, έπεφτε συνεχώς και σηκωνόταν, και οι Τούρκοι την περιγελούσαν φωνάζοντας "σαν την αρκούδα χορεύει". Βέβαια σύμφωνα με τους ντόπιους η αρχόντισσα παρομοιάστηκε με αρκούδα επειδή οι Τούρκοι την παραμόρφωσαν πετσοκόβοντάς την καθώς χόρευε.